24/10/11

ΔΕΗ: Ξεκινούν από τη Λέσβο οι γεωτρήσεις για τη γεωθερμία


Από τη Λέσβο θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις της ΔΕΗ για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της "ΔΕΗ Ανανεώσιμες" Ι. Τσιπουρίδης στη ΝΕΤ FM.
Ο κ. Τσιπουρίδης σημείωσε, τη σημασία της συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών ως βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την γεωθερμία, με στόχο να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιπουρίδης, "οι τοπικές κοινωνίες πρέπει όχι μόνο να κατανοήσουν, αλλά να αγκαλιάσουν το εγχείρημα", διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα περιβαλλοντικής και οικιστικής υποβάθμισης των περιοχών που πρόκειται να εγκατασταθούν οι μονάδες παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας, ούτε και θέμα αλλοίωσης της φυσιογνωμίας των νησιών.
"Δεν πρόκειται να μετατραπούν σε εργοτάξιο τα νησιά", δήλωσε χαρακτηριστικά αν και σημείωσε ότι πρόκειται για μονάδες μεγάλες ισχύος, χωρίς όμως να δώσει επεξηγηματικά στοιχεία για το θέμα. Επίσης τόνισε ότι το κόστος λειτουργίας θα είναι μικρό γιατί δεν θα χρειαστεί, όπως σε άλλες χώρες, να γίνουν βαθιές γεωτρήσεις.
Οι περιοχές που είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρισμού, δηλαδή εκείνες στο υπέδαφος των οποίων υπάρχουν γεωθερμικά ρευστά σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 90 βαθμούς Κελσίου, όπως είπε, είναι η Μήλος, η Νίσυρος, η Λέσβος, τα Μέθανα και η Κίμωλος.

Ο κ.Τσιπουρίδης, γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα επισκεφθούν όλα νησιά για να ενημερώσουν τους πολίτες.







http://energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/0de7dba5-bbf2-4e85-816a-fe42f435b290